AWE asbl
FR DE NL EN
  Hier : Home > Home Elevéo > Melkvee > Jonge Fokkersschool Vorige pagina
 
Agenda
Menu
Edition 2024
Introductie
Programma
Reglement
Inschrijvingen SOLDOUT
Inschrijvingsvoorwaarden
Clip-galerij
Foto's
Resultaten
Contact
Archives
 
Jonge Fokkersschool

De School voor Jonge Fokkers (Young Breeders School Y.B.S.) : Een niet te missen internationaal evenement !

Deze scholing werd in 1999 gestart. Ze is voor jongeren van 13 tot 25 jaar om runderen beter te beoordelen en voor te bereiden op een wedstrijd. Deze opleiding zal hun inzichten verscherpen bij de selectie van Holstein dieren.

De jonge fokkers kwamen voor de eerste edities uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland maar de laatste jaren komen de deelnemers uit bijna alle landen van Europa (zoals ook Denemarken, Finland, Ierland, Zwitserland, Zweden, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Engeland).

De Y.B.S. opleiding is tegenwoordig de internationale referentie voor de jonge adepten van het Holstein ras (voorbereiding van de dieren en kennis van het ras).

Veel Europese landen schrijven systematisch een ploeg in van de beste jonge fokkers die aan hun kampioenschappen deel hebben genomen en maken dus van de Y.B.S. het Europees toptreffen voor de jonge fokkers.

Alhoewel de editie van 2007 het inschrijvingsrecord gebroken had (meer dan 150 deelnemers), is het aantal deelnemers sedert 2008 tot 120 gereduceerd om de kwaliteit van de cursussen, de werkgroepen en een goede opvang te garanderen. Maar de formule blijft onveranderd :

3 dagen opleiding gedurende dewelke de verschillende fazes van voorbereiding van de dieren op een kampioenschap aan de jonge fokkers aangeleerd worden. Zoals het wassen, de voeding, het clippen, de keuring en het voorbrengen van de dieren in de ring, maar ook een theoretische opleiding over marketing, foto’s van de dieren….
Na een 2 dagen durende praktische opleiding de confrontatie aan te gaan in een competitie.

De opleiding wordt in 4 talen gegeven (Frans, Duits, Engels en Nederlands) en wordt door internationaal herkende keurmeesters begeleid. De ploegen bestaan uit 5 à 6 deelnemers. Het accent ligt de hele week op het werken in ploegverband en de inbreng van elk groepslid wordt tijdens iedere faze tijdens de voorbereiding van de vaars genoteerd.

De jonge Waalse fokkers hebben de mogelijkheid om met hun eigen dieren te komen. Voor de andere deelnemers, worden de dieren gratis door de Waalse fokkers ter beschikking gesteld. Ze worden volgens hun leeftijd en maat gekozen om het beste duo “jonge fokker - vaars” te garanderen.

De zeer grote bekwaamheid van de juryleden die door Holstein Quebec, partner van de Y.B.S. sedert de oprichting, gekozen worden is een garantie voor het succes van dit evenement. Tijdens een prijskamp stellen de deelnemers het deskundig advies op prijs dat hen helpt de dieren succesvol voor te bereiden. De winnaar krijgt de gelegenheid zich te perfectioneren dankzij een reis van 3 weken naar Canada georganiseerd en begeleid door HOLSTEIN QUEBEC. Canada blijft de leider in de presentatie van de Holstein dieren. Een bijzondere prijs wordt aan de beste fokker jonger dan 16 jaar toegekend.

De jonge fokkers logeren tijdens de hele opleiding bij veehouders uit de regio. Deze stap in het hart van onze bedrijven is een ontdekking voor al die jonge fokkers die vanuit heel Europa komen en soms ontstaan daar vriendschappen die lang na hun verblijf voortgaan.

Nadat ze aan de Y.B.S. deelgenomen hebben komt deze jonge fokkers vaak op internationale rundveeshows tegen waar ze dan voor beroemde fokbedrijven werken.

De Y.B.S. : is de beste springplank om topniveau te bereiken en een fantastische ontmoetingsplaats voor al die toekomstige jonge fokkers. In 3 woorden : opleiding, uitwisseling en gezelligheid.

Een organisatie van :

Eine Organisation von : 

Met de ondersteuning van : 

       

CONTACT

A.W.E. asbl, Service ECP Lait
Rue de la Clé 41, 4650 Herve (Belgium)
Tél. : 087/69.35.21
 - GSM : 0478/34.69.51 (F. Thomas)

 

LANDKAART

 

 

 
News
Facebook
Word lid van de Europese Jonge Fokkersschool Facebook