AWE asbl
FR DE NL EN
  Hier : Home > Home Elevéo > Melkvee > Europese Jonge Fokkersschool Vorige pagina
 
Agenda
Menu
Edition 2022
Introductie
Programma
Reglement
Inschrijvingen
Inschrijvingsvoorwaarden
Clip-galerij
Foto's
Resultaten
Contact
Archives
 
Europese Jonge Fokkersschool

 

Young Breeders School :

een 20ste editie met een bijzonder vrouwelijke allure

Na 2 jaar onderbreking vawege Covid was de Young Breeders School op 3 en 4 september terug als onderdeel van de Landbouwbeurs van Battice. Dit jaar vierde de school haar 20e verjaardag. Er waren 123 jongeren van 17 verschillende nationaliteiten aanwezig, en onder hen 61% waren meisjes.

De Young Breeders School (YBS) verwelkomde deze jonge Holstein-enthousiastelingen van 31 augustus tot 4 september om hen te trainen in de voorbereiding van wedstrijddieren en om hen de specifieke kenmerken van het ras bij te brengen.

Deze 5-dagen training die in 4 verschillende talen gegeven wordt, wordt door de awé groep in samenwerking met de landbouwbeurs van Battice uitgevoerd. Tijdens de eerste 3 dagen werden al deze jonge fokkers betrokken bij het opzetten van een stand met het imago van hun land en volgden theoretische cursussen over classificatie, marketing en ook het juiste gedrag tijdens een wedstrijd. Naast deze theoretische cursussen werden ze begeleid door een team van 8 leiders, waaronder 3 nieuwe (Jonathan Lehoux - Canada, Vki Singh - Italië en Devon Lohmöller - Duitsland) om te leren hoe ze vaarzen goed kunnen voorbereiden en verzorgen voor de aankomende wedstrijden. Hiervoor werden 138 kwaliteitsvaarzen ter beschikking gesteld door 22 bedrijven uit heel Wallonië.

Deze 3 dagen training werden gevolgd door 2 dagen competitie waarin iedereen het intense werk van de voorgaande dagen kon benadrukken.

Op zaterdag moest elke kandidaat zijn vaars voor de Holsteinse exterieurcompetitie zo goed mogelijk presenteren. Tien series volgden elkaar op en het was uiteindelijk Roulette de l’Herbagère de l’Herbagère-Moureaux, onder leiding van Romain Favre uit Zwitserland, die tot kampioen werd uitgeroepen. Ze werd gevolgd door de reserve EHB Sybelle AXL uit de fokkerij van Emmanuel Boutry, geleid door Alois Boutry van het WalHolstein Club 1-team (België). Ten slotte won ZUBIDA Red de la Garde-Dieu, eigendom van Christophe Piron en geleid door Maria Sole Oppici uit Italië, de vermelding-prijs.

De prijs voor Beste Vaarzenexposant ging naar Emmanuel Boutry.

Op zondag was de leider op de Showmanship gekeurd. Houding, blik, positie, richting, alles werd nauwkeurig onderzocht door de officiële Canadese keurmeester Martial Lemire, gestuurd door Holstein Quebec om alle wedstrijden te volgen.

20ste editie

Ter gelegenheid van deze 20e editie hadden de organisatoren alles uit de kast gehaald, vooral dankzij de uitzonderlijke steun van de Federatie Wallonië-Brussel: een nieuw logo (wedstrijd in 2021 gelanceerd en door Alexandre Blaise van het Athénée Royale Hoge Venen van Malmedy gewonnen), een live-uitzending van de prijsuitreiking op Facebook live, twee families geëerd, de familie Drouguet en de familie Heynen, die sinds de oprichting van de Young Breeders School jongeren verwelkomden zonder ooit een editie te missen, ….

Als kers op de taart maakte Marc Comtois van de Comestar Holstein fokkerij, een wereldwijd erkende Canadese fokker en eregast van deze 20ste editie, de reis om een moment te delen met de jonge mensen in opleiding. Er stonden ook twee sessies open voor fokkers: één in Battice op donderdagavond en één in Ciney op vrijdagmiddag. Meer dan 120 fokkers kwamen naar hem luisteren.

De winnaars van 2022

De prijsuitreiking vond zondag om 15.00 uur plaats, onder de blik van bezoekers van de Battice Landbouwbeurs maar ook van de families van de jongeren in het buitenland die het evenement op Facebook volgden. De ceremonie begon met enkele toespraken: Alain Hogge, directeur van de awé groep, vertelde enkele hoogtepunten van deze 20 edities en Pierre Creppe, Manager van de Young Breeders School, bedankte de 37 gastgezinnen, de Landbouwbeurs van Battice en alle vrijwilligers, sponsors, fokkers voor het uitlenen van hun vaarzen, trainers, maar ook het personeel van de awé groep.

Aan het einde van deze toespraken was het tijd om de winnaars bekend te maken... Voor het eerst in de geschiedenis van de Young Breeders School werd het hele podium bezet door 3 jonge dames: Maria Sole Oppici uit Italië op de eerste plaats, die zich in 2018 al onderscheidde met de titel van beste presentator op de Showmanship, Alexandra Labbe uit Canada op de 2e positie, en Katharina Mock van het Phönix Group 1-team (Duitsland), op de 3e plaats.

De 1e Belg komt op de 8e plaats: Julien Sprumont, van het team Wal'holstein Club 1, die ook de prijs van de Beste Jonge Waalse won.

De prijs voor de beste jongere onder 16 jaar werd aan Eleonora OITANA (Italië), 14 jaar oud, toegekend.

4 andere prijzen stonden op de lijst :

  • Beste keurmeester : Benjamin Perrin (ST Genetics Frankrijk)
  • Beste klipper : Davide Bertoletti (Italië)
  • Beste leider (presentator) : Alexandra Labbe (Canada)
  • Prijs van de trainers: Marcis Petrauskis (Letland). Deze prijs werd door de trainers aan de meest « verdiende » jongere gegeven.

Er wordt ook een prijs uitgereikt aan het beste team (tentoonstelling met het imago van hun regio, beheer en presentatie van de stand, teamwork). Het team van Phönix Groep 1 (Duitsland) nam de eerste plaats in, gevolgd door Zwitserland en Wal'holstein Club 1. Op de 4e positie kwam Italië en op de 5e positie Wal'holstein Club 2. De 2 Waalse teams deden dus een goede prestatie want beide stonden in de top 5. Met hun stand in de kleuren van België die deze 20ste editie weergalmde, werden de bezoekers van de Landbouwbeurs van Battice overtuigd!

Zelfs als we winnaars moeten aanwijzen, zijn al deze jonge fokkers door deze unieke ervaring in België verrijkt, verheugd om andere jongeren van over de hele wereld hebben kunnen confronteren. Ze delen dezelfde passie, maar hebben andere culturen ontdekt, andere manieren van werken en geweldige uitwisselingen gehad met de gastgezinnen.

Met 20 jaar ervaring is YBS gaandeweg uitgegroeid tot een internationale referentie op het gebied van wedstrijdvoorbereidingsschool. Een gevestigde organisatie gebaseerd op de Landbouwbeurs van Battice, een meertalige training verzorgd door een team van professionele trainers die over de grenzen heen worden erkend, kwaliteitsvaarzen verzorgd door fokkers, een warm welkom in een regio met meerdere troeven. Dit zijn de ingrediënten die dit evenement tot een groot succes maken.

Deze 20e editie was een groot succes en de organisatoren willen iedereen bedanken die aan het succes van dit evenement heeft bijgedragen. Op weg naar de 21e editie…

 

 

Avec le soutien de la Fédération Wallonie-Bruxelles

 

 

Een organisation van : 

Mit Unterstützung von : 

       

 

 
News
Facebook
Word lid van de Europese Jonge Fokkersschool Facebook